Jappe Dendievel

Jappe Dendievel (28/08/2004) kreeg op 4-jarige leeftijd vioolles van zijn moeder, waarbij hij al van bij het begin meespeelde in haar kinderorkest. Slagwerk startte hij op zijn 6de, gevolgd door trombone toen hij 7 was. Eenmaal oud genoeg voor de muziekschool, koos hij ook nog voor fagot en tuba.

Amper 10 jaar oud, volgde hij een masterclass fagot bij Pieter Nuytten in het Ghent Bassoon Festival. Hij werd laureaat van wedstrijden zoals Vlamo en Jonge Solisten aan Zee, voor slagwerk, fagot, trombone en tuba.

In mei 2016 haalde hij drie Eerste Prijzen in de internationale onlinewedstrijd “The Muse”. Voor de opname van een werk van de componist Andrea Ferrante in deze wedstrijd, kreeg hij volgende commentaar: EMOZIONANTE! Allo Stedelijk Conservatorium Brugge, in Belgio, uno straordinario giovanissimo talento esegue la mia ‘Danza sconnessa’. In bocca al lupo al piccolo fagottista Jappe Dendievel!” Ferrante is momenteel bezig aan een werk voor fagot en orkest dat opgedragen wordt aan Jappe.

Nadat hij in diezelfde wedstrijd het jaar daarop een Eerste Prijs voor trombone behaalde, werd hij uitgenodigd om op te treden in het Megaron Gizi Festival in Santorini.

In november 2016 mocht hij als solist trombone aantreden met de Koninklijke Stadsharmonie van Oostende.

Fagot en trombone speelt hij al van op 10-jarige leeftijd in orkestvorm, eerst in het JeMOO, later Amaj Jong Symfonisch Gent, en sedert 2016 in het Nederlands-Vlaams Euregio jeugdorkest, waar hij pupiteraanvoerder van de trombonesectie is.

Jappe maakt deel uit van het YoungStars programma van I SOLISTI ACADEMY, een begeleidingsprogramma van I Solisti om uitzonderlijke muzikale talenten te helpen hun artistieke idealen te verwezenlijken. Zo konden zij optreden in het festival “B-Classic” in Tongeren, en kregen ze de kans om een masterclass bij Sergio Azzolini in Basel te volgen, en Jappe ook een masterclass bij Gustavo Nunez in Amsterdam.

In november 2017 werd Jappe laureaat van de “Prix Dominique” in Venlo, waar hij ook de publieksprijs behaalde.

Begin december van datzelfde jaar was hij zowel voor fagot als trombone solist bij Amaj Jong Symfonisch Gent, als gevolg van het winnen van de Jonge Solistenwedstrijd.

In april 2018 behaalde Jappe een Eerste Prijs in de internationale onlinewedstrijd “The Muse” voor fagot. In juli van datzelfde jaar mocht hij dankzij het winnen van een wedstrijd voor jong talent, als solist aantreden met het fagotconcerto van Weber, met het Groslot Gala Orchestra tijdens “Klassiek in het park Brasschaat”.

In april 2019 werd hij op eufonium 2de op de wedstrijd van Belgian Brass, waarbij de finalisten solo mochten spelen met Braz’Art in Harelbeke.

Jappe volgde reeds masterclasses bij Sergio Azzolini, Gustavo Nuñez, Fredrik Ekdahl, Audun Halvorsen, Sophie Dervaux, Simon Van Holen, Graziano Moretto, Bob Permentier, Bert Helsen, Marceau Lefèvre, Alain Cremers en Jos De Lange. Op dit moment volgt hij een bacheloropleiding fagot aan het koninklijk conservatorium van Antwerpen, bij Francis Pollet.

In maart 2019 werd hij geselecteerd voor het internationale jeugdorkest van het Concertgebouworkest, waar hij samen met 72 andere 14-17-jarigen uit heel Europa deelnam aan een intensieve stage. Het jeugdorkest speelde in het wereldberoemde ‘Concertgebouw’ van Amsterdam en in Flagey te Brussel. De muzikanten werden gecoacht door leden van het Concertgebouworkest. Onder de leiding van de Spaanse Pablo Heras Casado speelden ze een gloednieuw werk van Detlev Glanert, het vioolconcert van Mendelsohn, en de vijfde symfonie van Tchaikovsky.

In maart 2020 werd hij aangenomen als fagottist in het Verbier Festival Junior Orchestra 2020. Het festival is echter verplaatst naar 2021.

Jappe Dendievel - solist fagot

Sponsors

Rombaux Brugge - sponsor
SASK - sponsor
Abdijschool Zevenkerken logo - sponsor
Delhaize - sponsor

©2020 Speranza Symphonic - Webdesign by SurfUp Webdesign

Deze website gebruikt cookies. Door deze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.